17.5.09

Noaptea celor trei muzee si jumatate

Sâmbătă seară (adică aseară) a fost în plină desfăşurare Noaptea muzeelor, un proiect de scară mondială, infiltrat şi în Bucureşti. 11 muzee deschise oricui, la ore târzii ale nopţii. O idee foarte bună de a oferi tinerilor alternative la disco party bum-bum. Şi s-a dovedit a fi o idee foarte reuşită, pentru că "cele mai mişto capitale ale României" (adică Bucureştii) au fost plini de oameni de toate vârstele, de toate categoriile şi de toate sexele. Cele 11 muzee deschise au primit poate mai mulţi vizitatori într-o seară decât într-o lună de activitate normală. Bineînţeles, cantitatea nu scuză calitatea, pentru că au fost multe exemplare de oameni-cu-ceafă-groasă care au venit să bifeze alături de piţipoanca din dotare o ieşire la muzeu, bă! Dar, per ansamblu, publicul a fost receptiv şi mulţumit de ofertă.
Dinspre partea personală, am apucat să vizitez numai trei muzee şi jumătate. E drept, în interiorul muzeelor mi-a fost atins punctul slab: căldura. A fost extraordinar de cald, imaginaţi-vă o clădire invadată la propriu de o mare de oameni, pe când aparatele de aer condiţionat rezistă cam la 20-30. Primul pe listă (văzut integral) a fost Muzeul Municipiului Bucureşti. File din istoria Bucureştilor, caricaturi cu primarii, replici ale felinarelor de iluminat public plus multe hărţi vechi. De aici am ieşit cu un litru mai puţină apă.
Următorul pe listă, Muzeul Naţional de Istorie (jumătate din el). Ceva mai bine aerocondiţionată, partea cu filatelia a fost o plăcere, mii de timbre expuse şi câteva detalii interesante din viaţa Poştei Române de acum 100 de ani. Lumea însă s-a înghesuit la Tezaur, unde, vă spun cu mână pe inimă, n-aş fi rezistat la cele 33-37 de grade. Cei care au intrat mi-au spus că a fost foarte frumos. Îi cred pe cuvânt şi rămâne pe altădată.
Următorul, Muzeul de Artă. Nu mă aflam într-un domeniu în care să excelez, aşa că am observat altceva decât operele de artă: modul în care este aranjat totul, detaliile, culorile şi oamenii. Este un muzeu care se ridică la nivel mondial. Foarte atent alese culorile, foarte mare grijă la detalii şi oameni care te îndrumă calm şi cu (măcar aparentă) bunăvoinţă.
Apoi, ultimul de pe listă, Muzeul de Artă Contemporană, situat unde altundeva decât în Palatul Parlamentului. Din afară de observă cât de contemporan este, pentru că are pereţi de sticlă de sus până jos şi totul este cu tentă modernă. Înăuntru, spaţiu în care poţi face în voie tot ce vrei, expoziţii de poze, proiectări de filme, şi petrecere la etajul 4, pe terasă. E o privelişte fenomenală a Bucureştiului de acolo.
De la Parlament, direct acasă, via metrou. 6 ore de somn şi viaţa începe iar. Să aveţi o zi faină şi nu foarte călduroasă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu